Ana içeriğe geç
DiğerSon inceleme:

Türkiye ve KKTC'de Okurken Çalışmak 2026: Yabancı Öğrenciler İçin Resmî Kurallar

Yabancı öğrenciler Türkiye'de ne zaman ve nasıl çalışabilir: ilk yıl ve kısmi süre kuralı, lisansüstü, çalışma izni ve işverenin rolü, staj, mezuniyet sonrası ve KKTC'deki durum, resmî kaynaklara göre.

Yazar: , Kurucu Ortak ve CEOYayın: 5 dk okuma
Yerleşkedeki açık hava sosyal alanı ve kafe terası
Kısa cevap

Türkiye ve KKTC'de Okurken Çalışmak 2026: Yabancı Öğrenciler İçin Resmî Kurallar

Türkiye'de yabancı öğrenci yalnızca çalışma izniyle çalışabilir: ön lisans ve lisans öğrencileri ilk yılı tamamladıktan sonra ve kısmi süreli; yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ilk yıl ve kısmi süre sınırlamaları uygulanmaz. Başvuruyu işveren yapar ve öğrenci ikamet izni tek başına çalışma hakkı vermez. KKTC için öğrencilerin çalışma hakkına dair resmî bir devlet açıklaması bulamadık.

Bu rehberde

Türkiye'de ön lisans ve lisans öğrencilerinin çalışma izni için başvurabileceği zaman
1. yıldan sonra
Yurt içinden çalışma izni başvurusu için en az ikamet izni süresi
6 ay
Tek işverene bağlı ilk çalışma izninin en uzun geçerlilik süresi
1 yıl
Türkiye'de çalışma izni konusunda bilgi hattı ALO 170
170

3 Kasım 2026 tarihinde kanun metni ve resmî sayfalarla kontrol edildi. Kurallar değişebilir; işlem yapmadan önce bağlantısı verilen resmî sayfayı da inceleyin.

Yabancı öğrenciler Türkiye'de çalışabilir mi?

Evet, ancak yalnızca çalışma izniyle. 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'nun 19. maddesine (TBMM'nin kabul ettiği metin) göre, Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumunun örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sıkça sorulan soruları, herhangi bir nedenle ikamet iznine sahip olmanın tek başına çalışma hakkı vermediğini belirtir (mülteciler ve ikincil koruma statüsü sahipleri hariç). Çalışma izinlerinden sorumlu kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır (ÇSGB); Study in Türkiye ayrıntılı bilgi için ALO 170 hattını gösterir.

Ön lisans ve lisans öğrencileri ne zaman çalışmaya başlayabilir?

6735 sayılı Kanun'un 19. maddesi ve Bakanlığın çalışma izni değerlendirme kriterlerindeki "Yabancı öğrenciler" bölümüne göre:

  • Ön lisans ve lisans öğrencileri öğrenimlerinin ilk yılını tamamladıktan sonra çalışma izni için başvurabilir.
  • Bu öğrencilerin çalışması 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde kısmi sürelidir.
  • Başvuru değerlendirilirken öğrencinin öğrenim gördüğü il ve benzeri hususlar dikkate alınır.
  • Kişinin öğrenci olup olmadığı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kayıtlarına göre belirlenir.

İncelediğimiz resmî sayfalar öğrenciler için belirli bir haftalık saat sınırı belirtmiyor; bu ayrıntı için ALO 170'e veya Bakanlığa sormak daha güvenilir bir yoldur.

Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için kurallar neler?

Aynı madde ve Bakanlık kriterlerine göre, "ilk yılın tamamlanması" ve "kısmi süreli çalışma" sınırlamaları örgün programlara kayıtlı lisansüstü öğrencilere uygulanmaz. Ancak Study in Türkiye uyarınca yüksek lisans ve doktora öğrencileri de çalışma izni alarak çalışabilir; yani izin yine gereklidir.

Çalışma izni başvurusunu kim yapar, öğrenci ikamet izni yeterli mi?

  • Bakanlığın sıkça sorulan sorularına göre yurt içinden başvuruları, en az altı ay süreyle düzenlenmiş ve başvuru tarihinde geçerliliği devam eden ikamet iznine sahip yabancılar için işveren e-Devlet üzerinden yapar.
  • İlk çalışma izni tek bir işverene ve belirli bir işyerine bağlıdır ve en fazla bir yıl geçerlidir (aynı kaynak).
  • 6735 sayılı Kanun'un 19. maddesinin 3. fıkrasına göre öğrenciye verilen çalışma izni, geçerli öğrenci ikamet iznini ve bu iznin sağladığı hakları sona erdirmez.
  • Bakanlık kriterlerine göre eğlence sektöründe öğrencinin durumuna uygun olmayan işler ve ev hizmetleri için yapılan başvurular olumsuz değerlendirilir.
  • Türkiye Bursları öğrencileri için YTB'nin, YÖK Burs Programı öğrencileri için YÖK'ün görüşü alınır (aynı kaynak).

Tablo: Her öğrenim düzeyi veya durum için kurallar neye izin veriyor?

Düzey / durumResmî kuralın izin verdiğiBaşvuruyu yapan
Ön lisans ve lisans (Türkiye)İlk yıldan sonra, çalışma izniyle kısmi süreli çalışmaİşveren (e-Devlet)
Yüksek lisans ve doktora (Türkiye)İlk yıl ve kısmi süre sınırlamaları uygulanmaz; çalışma izni gerekirİşveren (e-Devlet)
Türkiye'de kayıtlı öğrencinin zorunlu stajıMuafiyet belgesi alındıktan sonra zorunlu staj süresince çalışma izni muafiyetiÖğrencinin kendisi (e-Muafiyet)
Hareketlilik programlarıyla staj (ör. Erasmus+)Çalışma izninden muaf—
Türkiye'deki bir üniversiteden mezun (mezuniyetten itibaren bir yıl içinde)Başvuru, danışma kurulunun özel esaslarına göre değerlendirilir; çalışma izni gerekirİşveren
Tüm düzeyler (KKTC)Öğrencilerin çalışma hakkına dair resmî bir devlet açıklaması bulamadık—

Staj konusunda kurallar ne?

Bakanlığın sıkça sorulan sorularına göre 6735 sayılı Kanun, bir işveren yanında mesleki eğitim veya staj yapmak üzere başvuran ya da staj yapan yabancıları da kapsar.

6735 sayılı Kanun'un Uygulama Yönetmeliği'nin 48. maddesinin 1. fıkrasına (Resmî Gazete sayı 31738, 2 Şubat 2022) atıf yapan Özyeğin Üniversitesi duyurusuna göre, Türkiye'de örgün bir programda okuyan yabancı öğrenci zorunlu stajı süresince çalışma izni muafiyeti kapsamındadır; ancak muafiyet belgesini aldıktan sonra çalışabilir. Bu başvuruyu öğrencinin kendisi e-Muafiyet sistemi üzerinden yapar; Bakanlığın muafiyet sıkça sorulan soruları da muafiyet başvurularının yabancının kendisi tarafından yapıldığını belirtir. Aynı duyuruya göre muafiyet belgesi olmayan öğrenci sistemde stajyer olarak kaydedilemez.

Hareketlilik programları kapsamında staj için Türkiye'ye gelen öğrenciler, Study in Türkiye uyarınca çalışma izninden muaftır.

Türkiye'de mezuniyetten sonra resmî olarak hangi seçenek belirtilmiş?

6735 sayılı Kanun'un 19. maddesinin 5. fıkrasına göre, yükseköğrenimini Türkiye'de tamamlayan ve mezuniyet tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuran yabancının çalışma izni başvurusu, Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu'nun belirlediği esaslara göre değerlendirilir. Bu bir değerlendirme yöntemidir, otomatik bir çalışma hakkı değildir: yine işveren ve çalışma izni gerekir ve onay garanti değildir. Bakanlık kriterlerine göre YÖK Burs Programı öğrencilerinin mezuniyet sonrası başvurularında da YÖK'ün görüşü alınır.

KKTC'de öğrenciler çalışabilir mi?

Erişebildiğimiz KKTC çalışma bakanlığı ve Muhaceret Dairesi resmî sayfalarında, yabancı öğrencilerin çalışma hakkına dair açık bir resmî açıklama bulamadık. Bu nedenle Türkiye'dekine benzer bir kural (ilk yıldan sonra çalışma vb.) KKTC için doğrulanamıyor.

KKTC'deki Final Uluslararası Üniversitesi'nin sıkça sorulan sorularına göre verilen öğrenci ikamet izni Kuzey Kıbrıs'ta yaşamak ve okumak için bir izindir, iş fırsatları nadir ve rekabetçidir ve ücretler genellikle öğrenim ücretini karşılamaya yetmez. Herhangi bir işe başlamadan önce durumunuzu üniversitenizin uluslararası ofisine ve KKTC Muhaceret Dairesi'ne sorun.

İzinsiz çalışmanın sonuçları nelerdir?

Bakanlığın sıkça sorulan sorularına ve 6735 sayılı Kanun'un 23. maddesine göre:

  • İzinsiz çalışan yabancıya ve işverenine idari para cezası uygulanır.
  • İzinsiz çalıştığı tespit edilen yabancı, sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığı'na bildirilir.
  • Kanuna göre kişinin konaklama, dönüş yolculuğu ve gerekirse sağlık giderleri işverence karşılanır.

Güncel ceza tutarları için Bakanlık sayfalarına bakın. İş bulmak ve izin almak da garanti değildir; öğrenim ve yaşam masraflarını çalışma gelirine göre planlamamak daha akıllıca olur. Türkiye'de okuma maliyeti rehberini inceleyin.

Taktik bu konuda neler yapabilir, neler yapamaz?

  • Taktik, Türkiye ve KKTC'deki özel üniversiteler için ücretsiz bir kabul danışmanlığıdır ve YÖK, YTB veya herhangi bir devlet kurumuyla bağlantılı değildir.
  • Yapabiliriz: maliyetleri göz önünde bulundurarak üniversite ve şehir seçiminde yardımcı olmak, kabul adımlarınızı ücretsiz takip etmek ve sizi Türkiye ve KKTC öğrenci ikamet izni rehberine yönlendirmek.
  • Yapmayız: iş bulmak, işveren tanıştırmak, çalışma izni veya muafiyet başvurusu yapmak ya da herhangi bir gelir vaat etmek.

Ücretsiz kabul başvurusu başlatmak için başvuru sayfasına gidin.

Sonraki adım

Taktik üzerinden başvuru ücretsizdir; ücret doğrudan üniversiteye ödenir. Kabul garanti edilmez.

Ücretsiz başvur

Yazar hakkında

Erfan Farzaneh

Kurucu Ortak ve CEO

Taktik’in İstanbul’da çalışan kurucu ortağı ve CEO’su. 2019’dan beri Taktik’te.

Yazar sayfası
Tüm rehberler

Ücretsiz başvuru

Adınızı ve WhatsApp numaranızı bırakın; Taktik danışmanı İstanbul mesai saatlerinde döner. Öğrenim ücretini doğrudan üniversiteye ödersiniz.

Başvuru ücretsizdir; öğrenim ücretini doğrudan üniversiteye ödersiniz. Kabul kararı üniversiteye aittir.